Vaksinealliansen GAVI & Koalisjonen for forebygging av epidemier CEPI

I 2000 tok nordmannen Tore Godal initiativ til et samarbeid med Bill Gates for å opprette vaksinealliansen Gavi som har vaksinert over 760 millioner barn i fattige land. Tidligere direktør i Norges forskningsråd, John-Arne Røttingen, som nå er global helseambassadør, fikk i 2017 med seg regjeringen til å bevilge 1,6 milliarder kroner for å opprette Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (Cepi). Der er en annen nordmann, Frederik Kristensen, nestsjef.

Med hovedkontor i Oslo har Cepi koordinert vaksineproduksjonen ved å forsere de teknologiske prosessene, bl.a. ved hjelp av et globalt laboratorienettverk og opprettelsen av innkjøpsordningen Covax som omfattes av 191 land. Før tok utvikling av en vaksine flere år, nå tar det noen måneder.

Vil du ha vaksinepass? - Tu.no

I tillegg har Norge betalt store deler av de utviklingskostnadene som de store farmasøytiske selskapene har hatt på utviklinga av vaksiner. Erna Solberg har personlig sørget for dette. I mai 2020 var hun ute med håndveska igjen. Av den dro hun opp totalt 13 milliarder skattekroner som går til Koalisjonen for forebygging av epidemier, CEPI, og Vaksinealliansen Gavi.

CEPI sier om seg sjøl at de er «a innovative global partnership between public, private, philanthropic, and civil society organisations.» CEPI ble grunnlagt i Davos av regjeringene i Norge og India, Bill & Melinda Gates Foundation, Wellcome Trust og World Economic Forum.

Gavi, the Vaccine Alliance, sier om seg sjøl at deres sentrale partnere er «the World Health Organization, UNICEF, the World Bank and the Bill & Melinda Gates Foundation».

I en erklæring som var undertegnet av Italias statsminister Giuseppe Conte, Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, president i Det europeiske råd Charles Michel, EU-president Ursula von der Leyen og Norges statsminister Erna Solberg, heter det at de sammen vil ta et initiativ for å skaffe 7,5 milliarder euro for å utvikle en vaksine mot covid-19. Erklæringa i fulltekst finnes her.

– Når EU-lojalitet blir til covid-nestekjærlighet | steigan.no

3 Likes