Jødiske oligarker i Russland

Israels regjering sliter med å finne ut av hvordan landet skal håndtere dusinvis av russisk-jødiske oligarker, nå som vestlige land skjerper sanksjonene mot forretningsfolk med bånd til president Vladimir Putin. Israel har ennå ikke sluttet seg til sanksjonene mot Russland. Det har de russisk-jødiske oligarkene nytt godt av til nå.

Da Russland invaderte Ukraina ble president Vladimir Putins krets og venner straffet. Blant dem er mange av forretningsmennene som ble søkkrike da de kjøpte opp sovjetiske bedrifter på billigsalg etter Sovjetunionens fall. Nå er oligarkenes bankkonti i USA og Europa frosset. Luksuriøse eiendommer og yachter er beslaglagt. Men mange har flere statsborgerskap, israelsk inkludert. Det gir dem muligheter utenfor Europa og USA.

Ga én milliard kroner til ytterligående, israelsk bosetterorganisasjon
Roman Abramovitsj ble israelsk statsborger i 2018, og er Israels nest rikeste mann. I løpet av årene har han donert de aller største summene til jødiske og israelske institusjoner som sykehus, universitet, organisasjoner og holocaustminnesmerket Yad Vashem i Jerusalem.

I 2019 gav Abramovitsj 5 millioner USD til Jewish Agency og i 2020 donerte han 102 millioner USD, altså nesten en milliard kroner til den ytterliggående bosetterorganisasjonen ELAD, ifølge Haaretz. ELAD jobber for å flytte jødiske bosettere inn i okkupert Øst-Jerusalem på bekostning av palestinerne, en aktivitet som er i strid med Folkeretten.

Frihavn?
Ifølge den israelske TV-kanalen Channel 12 har representanter for flere av institusjonene, som har mottatt rause donasjoner, bedt om at Abramovitsj må slippe sanksjoner i et brev til USAs ambassadør i Israel, Tom Nides. Begrunnelsen er oligarkens “bidrag til det jødiske folk”.

Like etter at Russlands hær angrep på Ukraina ba utenriksminister Yair Lapid regjeringsmedlemmene i Israel om å holde avstand til oligarkene. Lapid sier at Israel ikke vil la Russland bruke landet som mellomstasjon for å komme seg rundt sanksjonene USA, EU og andre land har innført.

Israels utenriksdepartement er i kontakt med Bank of Israel, energidepartementet, finansdepartementet og luftfartsmyndighetene for å samordne tiltak mot russiske borgere, sa Yair Lapid mandag.

Dette sa han etter at Israel har fått kritikk for å ikke å gjøre nok for å støtte Ukraina. Israelske medier har skrevet om hvordan Israel har unnlatt å innføre sanksjoner mot russiske oligarker etter invasjonen i Ukraina. De siste ukene har titalls privatfly fra Russland landet i Israel, ifølge Times of Israel.

6 av 7 av de største oligarkene var jøder
I Sovjetunionen var jøder ekskludert fra stillinger i Kommunistpartiets øverste rekker. De fant derimot muligheter og juridiske smutthull i den strengt regulerte handelen mellom Sovjetunionen og Vesten, skriver David Kilon i The Jewish Currents.

Dette bidrar til å forklare hvorfor, seks av de syv toppoligarkene i Russland på 1990-tallet…
Petr Aven
Boris Berezovsky
Mikhail Fridman
Vladimir Gusinskij
Mikhail Khodorkovskij
Alexander Smolensky

…var etniske jøder, skriver Kilon, som siterer historikeren Yuri Slezkine i The Jewish Century.

Over 40 russiske jødiske oligarker
Ifølge journalisten Alex Kogan, som har dekket oligarkfenomenet i Israel, hadde mellom 30 og 40 oligarker fått israelsk statsborgerskap eller opphold innen 2018. De siste årene er de blitt flere.

Bryter med Putin – har reist fra landet | Resett


Anatolij Tsjubajs er kjent som arkitekten bak privatiseringen av russisk industri på 1990-tallet, og hadde sentrale posisjoner i Boris Jeltsins regjering, blant annet som visestatsminister og stabssjef. Tsjubajs skal ha vært instrumentell i å bringe Putin til makten i sin tid.

Anatoly Chubais - Wikipedia
His father was Russian and his mother was Lithuanian Jewish.