Global ølindustri og illusjonen om fritt valg

Man kan gå på en bar (i den grad det er tillatt i disse tider) og drikke øl fra fem forskjellige land, eller gjerne fem forskjellige kontinenter, og tro at man har hatt et fritt valg. Når regninga gjøres opp vil det kanskje vise seg at kvelden eneleverandør har vært AB InBev, som eier merkevarer som Budweiser, Beck’s, Stella Artois, Leffe, Modelo og Corona.


Dette er en relatert diskusjon ved siden av det originale innlegget ved https://steigan.no/2021/08/global-olindustri-og-illusjonen-om-fritt-valg/

I Norge finnes det ihvertfall et alternativ som siden det ble grunnlagt i 1834 har vært på norske hender og brygget øl det samme stedet. Aass heter ølet og navnet stammer fra da min forfar Poul Lauritz Aass i 1866 overtok bryggerivirksomheten helt.

Bryggeriet eies i dag fremdeles av oss etterkommerne hans. Jeg har 0.2% og anser det som viktig å holde på eierskapet videre til neste generasjon.

Forhåpentligvis finnes det flere selskaper som Aass både i Norge og utenfor som er ekte alternativ til de store multinasjonale. Skål!

3 Likes

Morsomt - jeg drikker lite alkohol, men har kjøpt Aass juleøl de siste åra, og har anbefalt det til andre.

…fant forresten at danske Carlsberg lenge har eid Ringnes (og dermed Solo og Farris).


Basert på Pål Steigan sitt ideologiske/politiske ståsted, så er det ikke legitimt av ham å kritisere friheten til å kjøpe øl.

  1. Han støtter sentralstyrt kommunisme (total maktkonsentrasjon med ovenfra-og-ned styring)
  2. Han er imot at verdien av naturen/grunnrenta skal tilfalle hver og én innbygger i riket.

Steigan vil ikke engang at du skal kunne motta din brøkdel av grunnrenta, og slik i det hele tatt kunne velge å bruke denne verdien/makta til å bytte til deg en eller annen leskedrikk. Det Steigan ønsker er at han sjøl som partipamp og overformynder skal kunne bestemme hva som skal produseres og hvem som skal ha tilgang til det som produseres. Steigan skal lønnes rikelig for arbeidet med å være partipamp, mens du risikerer å bli definert som en kapitalist/fascist/nazist/kontrarevolusjonær som ikke fortjener frihet i hans utvilsomt gode, venstreradikale samfunn.

Snakket med ei som var på Cuba noen år tilbake, der er alt styrt med rasjonering på alt det er lite av. Selv om du får ekstra penger får du ikke kjøpt mer kjøtt i butikken f.eks.
Det finnes et svart marked så klart der det blant annet handles i dollar om man får tak i det. Folk lønnes av staten, også for å tyste på andre…
Har man bil kan man bli nødt til å frakte andre som en slags offentlig transport.

Uansett om de rike eier alt eller staten eier alt vil det være et fåtall som styrer over de andre, og slik sett lett fristes til å utnytte makta og skaffe seg privilegier.

Men synes små lokale samfunn er bedre enn global og overnasjonal styring, fordi det er lettere å adressere uretten når man vet hvem som begår den.
Store globale eiere kan skjule det meste…

Drikker gjerne Aass😊

3 Likes

Mack er også familieeid.

1 Like